Wednesday, October 14, 2015

Keladi Goreng Kunyit Sambal Kicap Petang Hari

Teks : Nazron Shah Ahmad

Hujan, jerebu, hujan, jerebu.

Tapi apapun, syukur pada Allah swt keadaan jerebu dah semakin kurang. Sempena hari ini dapatkan masukkan sikit entry untuk perkongsian kali ini. Oh ya untuk menu kami sekeluarga petang nie, sebenarnya bini buatkan cekodok bilis ranggup, tapi saja budak buas nak share menu lain. menu nie sebenarnya dah lama cuma tak sempat nak update.

Bahan-bahannya,

Minyak masak secukupnya untuk mengoreng.
Sebiji keladi dibuang kulit dan dipotong menjurai (ikut suka hati lah)
1 sudu serbuk kunyit
Garam secukupnya.

cara membuatnya;

1. Gaulkan keladi, garam dan kunyit sehingga sebati.
2. Panaskan minyak dan masukkan keladi yang telah siap digaul.
3. Goreng sehingga warna menjadi kuning keemasan dan sedia untuk dimakan dengan sambal kicap.


Sambal kicap pedas.

1/2 cawan kicap lemak manis.
2-5 tangkai cili burung (dicincang halus)
3 ulas bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1/2 biji air limau nipis.

# bahan-bahan ini dimasak sekalugus sehingga mendidih dan pekat sedikit untuk dijadikan pencicah keladi goreng.



Kalau air tangan isteri mesti semuanya sedap.


Sekian,

Redha Allah swt kita cha'ri











No comments:

Post a Comment