Saturday, October 3, 2015

Bowtie Masak Ala-ala Lasagna

Teks : Nazron Shah Ahmad

Salam dan Salam Sejahtera.

Menu nie sebenarnya budak buas olah dan try n error sendiri je. Mungkin oreng lain pun pernah cuba. Ideal nie sebenarnya daripada satu ketika masa makan lasagna di restoran kemudian aku terfikir kenapa tak guna pasta yang lain untuk buat cara nie. Cuma cara budak buas buat adalah untuk kesesuaian selera kami sekeluarga.




Cubaan pertama dan komen rakan-rakan kata menarik dan ideal ada.


Bahan-bahannya,

2 cawan bowtie segera (direbus sehingga masak)
3 keping daging burger
70 gram sayur campur frozen
1 biji besar Bawang Holland (Potong Dadu)
5 biji telur
4 sudu besar sos tomato/cili
Sedikit parutan keju cedar/mozarella



Cara membuatnya,

1. Cincang daging burger dan goreng separa masak. Kemudian masukkan bawang dan sayur campur sehingga semuanya layu, dan akhir sekali masukkan sos tomato/cili dan kacau seningga sebati.
2. Sediakan satu bekas untuk membakar adunan ini (5 cm x 5 cm x 10 cm) dan sapikan sedikit mentega di dalamnya supaya tidak melekat.
3. Masukkan lapisan pertama dengan bowtie dan dilapiskan dengan bahan sos dan daging (cara 1) kemudian taburkan parutan keju. Ulangi lapisan ini sehingga semuanya habis.
4. Pecahkan telur dan dibpukul dengan tambahan sedikit garam.
5. Curahkan telur pada semua bahagian acuan sehingga habis.
6. Bakar dengan suhu antara 150 - 170 0C di antara 30 - 45 minit sehingga adunan betul - betul masak dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.
Redha Allah swt kita cha'ri.

























No comments:

Post a Comment