Saturday, February 8, 2020

Bubur Nasi Ketam

Teks : Nazron Shah Ahmad

Makanan Kegemaran Sara

Menu yang simple dan untuk orang yang malas nak masak, konsepnya rebus dan terus rebus. Tapi kalau untuk orang sakit memang terbaik, ye laa dah sakit bagi pula bubur kosong, cubalaa olah sikit bagi rasa happy kawan yang sakit tu. Tapi budak buas buat nie pasal Sara memang suka sangat dan silap-silap dia sorang bleh habiskan nie. Bahannya mudah dan tak renyuh sangat nak buatnya.

Bahan-bahannya ;

1 gemgam beras.
1 sudu besar beras pulut / beras wangi
1 ekor ketam (ketam suri / bunga yg best. kalau ketam nipah bau selut adik).
1 inci halia muda (dipotong nipis dan berjari-jari)
air untuk masak bubur (subjektif nak bagi tahu )
secubit garam


Cara Membuatnya ;

      Didihkan beras (semua sekali) dalam periuk bersam-sama air sehingga beras bertukar menjadi moi / bubur. lepas tu masukkan ketam, halia dan garam dan masak lagi hingga 1/2 jam. dan sedia dihidangkan.

Senang dan simple kan


Benda simple tapi saja up untuk bagi ideal kepelbagaian masakan bubur


sekian dan selamat menhirup.

Redha Allah swt Kita Cha'ri













No comments:

Post a Comment