Thursday, April 16, 2015

Kimchi Rebung Madu - Kaedah 1

Teks : Nazron Shah Ahmad

Lama sungguh tak berblog. Sebenarnya Budak Buas baru sahaja pindah dari Sarawak ke Selangor. jadi dua tiga bulan nie, sibuk sikit dengan kemas rumah dan barang pun baru dua bulan sampai ke seni. Maklumlah pakai kontena. Ok untuk kali ini, pasal hari tu dah janji nak share tentang cara masak kimchi jadi kali nie nak share sikit cara membuatnya.


Simple tapi sedap.


Bahan-bahanya...

1 kg rebung madu yang fresh dan dicelur terlebih dahulu seketika.
50 gram halia muda yang dihiris halus
1 biji bawang putih yang dihiris halus
1 biji bawang besar yang dihiris halus
bijan dan garam secukupnya
1/2 cawan sos ikan
2 sudu besar gula
1/2 cawan cili - flakes (jika mahu pedas bolh ditambah)
1 sudu cuka

Cara membuatnya..

1. Bancuh semua bahan ini semua sekali dan kemudian masukkan rebung dan gaul sehingga sebati.
2. Masukkan dan bekas dan tutup rapat-rapat. Selepas dua hari gaulkan adunan ini seketika dan ulangi langkah ini sehingga sebatian kimchi memgeluarkan air dan sudah pasti ianya sesuai untuk dimakan.
3. Biasanya iamengambil masa 4 - 5 hari untuk sesuai dimakan.


Selamat mencuba. cayooook


Redha Allah swt kita cha'ri.





















No comments:

Post a Comment