Sunday, October 5, 2014

Masak Acar Rebung Madu

Teks : Nazron Shah Ahmad


Salam dan Salam Sejahtera....

Kalau asyik makan makanan barat je, alamatnya lagi besarlah badan, nak dijadikan cerita buat kali ini saje nak kongsikan 1 menu yang dahulunya orang-orang tua kita pasti menitiskan air mata kalau mendengarnya. Ye lah menu bajet tapi memang sedap dan menyelerakan kalau kena dengan regunya ikan kering....





Bahan-bahannya;

1/2 kg rebung madu yang siap diproses.
1 biji timun batang (potong memanjang)
5 ulas bawang merah ( dimayang)
3 ulas bawang putih ( dimayang)
2 biji cili (potong memanjang)
3 sudu besar cuka kurma (cuka biasa pun boleh)
1 1/2 liter air
2 keping asam keping
1 sudu besar cili giling
garam dan gula secukupnya.


Cara membuatnya;

- Tumiskan cili giling, bawang putih dan bawang besar dengan sedikit minyak,
- Kemudian masukkan air dan tunggu biar mendidih.
- Selepas itu masukkan cuka, asam keping, garam dan gula secukupnya dan barulah dimasukkan rebung, cili dan timun batang biarkan semuanya mendidih dalam seminit dua dan terus hidangkan.


Note : kalau susah nak cari rebung madu contact je Pakcik Md Sah, h/p : 013-6204019 di Area Batu 9, Cheras, Selangor. Insyaallah ada tu stok, dia memang tanam secara komersial.



Sekian, terima kasih.
Redha Allah swt kita chari.

No comments:

Post a Comment