Thursday, April 23, 2020

Perut Lembu Nyicoh

Teks : Nazron Shah Ahmad

Ramadhan tiba, Ramadhan tiba....

     Bulan Ramadhan yang hampir tiba nie, kalau orang kelate memang laku laa perut, limpa dan kelempung lembu terutamanya. Pasal apa nie macam-macam boleh buat terutama untuk berbuka puasa ataupun makan lepas solat tarawikh. Tapi tahun nie, belum tentu semua tu dapat merasa kerana kita masih dalam keadaan wabak Covid - 19 yg melanda dan PKP pun sehingga awal Ramadhan masih berjalan.

     Oklaa, takpa kali nie budak buas nak share satu menu yg simple juga untuk pembuka selera ketika bulan puasa. simple dan ringkas je.

Bahan-bahannya;

1 kg perut lembu (perut babat / perut tembusu )
7-10 biji cili burung (dimayang halus)
1 batang serai (dimayang halus)
3 sudu besar cuka makan
7-10 biji limau kasturi / limau nipis
1 biji bawang besar (mayang halus)
1 ikat kecil daum sup dan daun bawang ( dimayang halus)
gula dan garam secukupnya.



Cara membuatnya:

1.  Perut lembu direbus sehingga empuk (kalau nak cepat semasa merebus masukkan sedikit safron untuk mempercepatkan perut lembu empuk). Lepas itu di toskan kering dan di potong dalam saiz 2 inci dan di asingkan.
2.  Untuk kuah mencicah, ambil 1 cawan air rebusan perut tadi dan dicampurkan dengan semua bahan-bahan lain serta pastikan kompinasi manis, masam, masih dan pedas sebati. 

# untuk sesetengah orang lebih suka dimakan secara berasingan, maksudnya nak makan perut di cicah dahulu dengan kuahnya, tetapi budak buas lebih suka gaulkan balik perut dengan kuah cicah tersebut baru dia sekata.



Makan dengan nasi panas campur pula dengan ikan masin memamg syok





sekian dan selamat mengolah.

Redha Allah swt Kita Cha'ri


















No comments:

Post a Comment