Wednesday, January 31, 2018

Siput Buluh Goreng Kicap Bercili

Teks : Nazron Shah Ahmad

Morib oh Morib.....

Balik daripada percutian yang sememagnya bukan time cuti pun, kami sekeluarga sesat ke kedai yang menjual ikan di kawasan Pantai Morib. Sekali terpandang Siput Buluh yang sememangnya makanan kesukaan Budak Buas masa dekat Sarawak dahulu. Harga pun ok dan keadaannya pun masih segar dan hidup. Apalagi beli ja lah.




Simple dan senang nak sediakan

Bahan-bahannya;

1/2 kg siput buluh (dicuci dahulu dan ditoskan)
3 ulas bawang putih (dititik)
3 sudu kicap pekat
1 sudu sos tiram
1 sudu teh black paper
2 sudu minyak masak
1 sudu teh minyak bijan (jika ada)
1 biji bawang besar dipotong serong
3 tangkai cili kering / 1 capsicum (dipotong panjang 2 inci)
1 batang leek / daun sup
2 inci halia muda  - dipotong jejari nipis


Cara membuatnya;

1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih, bawang besar dan cili kering, sehingga naik baunya.
2. Kemudian masukkan kicap, black paper, sos tiram seketika, dan seterusnya masukkan siput buluh dan kacau dlm 2 - 3 minit.
3. Kemudian masukkan halia, leek dan kacau sehingga semuanya layu sedikit dan sedia dihidangkan.

Selamat "try" dan rasa ya.

Redha Allah swt Kita Cha'ri







































































No comments:

Post a Comment