Tuesday, December 2, 2014

Ketam Suri Goreng Bercili

Teks : Nazron Shah Ahmad

Alaihai isteri, dengar ketam memang senyum. Apa nak buat minat dan suka sangat dengan ketam, masak apa pun janji ketam. Nasib baiklah kat Sarawak nie ketam murah dan fresh. Syukur pada mu Allah swt dengan nikmat yang Engkau kurniakan ini.


Memang terangkat biarpun pedas sedikit.

Bahan-bahannya;

3 ekor ketam suri (ketam bunga) digoreng dahulu.
2 sudu besar cili giling
1 biji telur
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh kicap sotong (nam pla sos)
1 inci halia di hiris jejari
1 biji bawang besar di potong dadu
3 ulas bawang putih dititik
1 susu teh serbuk lada putih
1 susu besar minyak untuk menumis
1 tangkai daun bawang untuk hiasan


Cara memasak.

1. Tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar dengan minyak sehingga kekuningan dan selepas itu barulah dimasukkan cili giling.
2. Masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap sotong bersama 1/2 cawan air.
3. Kemudian, kepukkan telur dan masukkan di dalam tumisan tadi dan gaulkan bersama-sama ketam.
4. Biarkan semuanya sebati dan pekat kemudian hidangkan dan barulah di taburkan serbuk lada putih bersama hirisan daun bawang untuk hiasan..

Sekian n selamat mencuba.

Redha Allah swt kita chari.



No comments:

Post a Comment