Thursday, October 2, 2014

Daging Goreng Kunyit dengan Kacang Panjang

Teks : Nazron Shah Ahmad

Bangun Sahur memang termenung nak fikir apa menu sesuai. Nak dijadiakn cerita, kebetulan esok Jumaat nak berpuasa sempena Hari Arafah, saya cadangkan satu menu yang ringkas tapi insyaallah memang licin makan bila kena dengan nasi lembik panas. Kebetulan nie memang menu selalu saya kalau berpuasa sunat isnin atau khamis bersama isteri.



Nielah rupanya, pernah sekali kami berdua terpaksa ajar tukang masak di sebuah kedai makan cara nak buat daging goreng kunyit kerana kebetulan masa tu isteri terliur sangat nak makan masakan ini.


Bahan-bahannya;

- 250 gram daging (di hiris nipis)
- 7 batang kacang panjang ( dipotong 3 inci )
- 1 biji bawang besar dimayang
- 1 biji cili besar dipotong memanjang
- 3 sudu makan minyak masak
- 3 ulas bawang putih dihiris nipis
- 2 inci halia ( dipotong jejari)
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- garam scukupnya


Cara membuatnya;

1. Panaskan minyak dan masukkan daging yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan garam (biarkan air dari daging kering dan daging bertukar menjadi keperangan).
2. Selepas itu masukkan bawang putih, bawang besar dan halia serta cili dan biarkan seketika kemuadian masukkan kacang panjang dan goreng sehingga layu. Kemudian hidangkan.


Sekian, terima kasih.

Redha Allah swt kita chari











No comments:

Post a Comment