Thursday, May 28, 2020

Terubuk Goreng Sumbat Belado.

Teks : NazronShahAhmad


Salam Syawal 1441 Hijrah.

         Rasanya sekarang dalam Musim PKP Raya dan Budak Buas masih dalam menyelesaikan amalan sunat yang belum diselesaikan. Untuk hari ini sempena hari ketiga Puasa Sunat Syawal, saje Budak Buas nak share satu resepi yang sebenarnya di aspirasikan daripada menu di salah satu tempat kesukaan budak buas kalau pergi Pulau Pinang. Menu nie sebenarnya menu simple tapi kalau kena dengan gayanya memang licin habis makan nasi tengahari. Tapi berhati-hati, tulang ikan terbuk yang halus dan lembut mungkin tidak susuai bagi sesetengah orang atau kanak-kanak amnya. 


Bahan-bahannya,

1 ekor Ikan Terubuk ( angaran berat 700 - 1000 gram) tapi kalau dapat yang local 
      Sarawak lagi nyaman.
Minyak untuk mengoreng
Kunyit dan garam

Sambal :
3 sudu besar cili giling (terpulag kepada suka pedas atau tidak)
3-5 biji bawang merah di mayang halus
1 inci halia di mayang halus
1/2 biji tomato di potong dadu.
2 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
1/3 cawan air asam jawa
1 sudu teh serbuk belacan (yang ketui pun ok juga)
1 sudu teh sos tiram
garam dan gula secukup rasa,
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya :

       Ikan dibersihkan (belah belakang) dan di sapu kunyit dan garam kemudian digoreng dengan minyak yang banyak dan betul-betul panas sehingga garing semuanya. ( di toskan di tepi)



Sambal Sumbat.

1. Tumiskan minyak (2 sudu besar) dan masukkan bawang putih, halia dan bawang besar sehingga menjadi kekuning-kuningan.
2. Kemudian masukkan cili giling dan tomato tunggu sehingga seketika dan seterusnya masukkan sos tiram, air asam jawa dan belacan serta sedikit air dan tunggu sehingga sambal betul-betul pecah minyak. kemudian taburkan garam dan gula secukup rasa. 

# Selepas sambal disiapkan, masukkan dalam belahan ikan terubuk goreng tadi untuk dihidangkan. Pastikan sebelum makan perahkan asam limau kasturi dahulu.





tak try maka tak cinta.





Sekian, selamat mencuba.

Redha Allah swt kita cha'ri

























No comments:

Post a Comment