Tuesday, June 13, 2017

Colek Pelempung Cheras

Teks:Nazron Shah Ahmad

Kalau di kpg budak buas colek mencolek memang wajid. Terutama selepas tarawih kalau di kelate memang jenuh kedai yg menyediakan santapan ini. Macam2 ada, baik ikan celop tepung, colek buah, colek ayam, pelempung mahupun colek perut (babat atau tembusu), dan yg paling rare sekali namanya colek malas. Oklah saje nak share buat pengubat rindu untuk yg tak dapat balik kpg time bulan puasa nie.


Bahan asas,
- 10 kpg keropok digoreng
- 200 gram pelempung di rebus dan digoreng selepas dipotong memanjang
- 1 biji timun batang dihiris panjang
- 150 gram taugeh dicelur seketika
- 2 keping tauhu digoreng dan dipotong nipis2

Kuah colek,
- 1 keping nise / 1/2 biji gula melaka sederhana besar
- 2 sudu besar gula putih (secukup rasa)
- 3-5 ulas bawang putih - dibakar
- 2 biji bawang merah kecil - dibakar
- 1/2 ruas jari belacan - dibakar
- 1 sudu besar cili giling
- 50 gram kacang tanah di sangai dan ditumbuk hancur
- 1 sudu besar bijan di sangai
- 1 sudu teh pes asam jawa
- 2 gelas air
- 1 sudu besar cuka
- garam secukup rasa


Cara nembuat kuah colek,
- didihkan air dengan nise/ gula melaka sehingga sebati bersama- sama cili giling, dan belacan.
- kemudian masukkan gula putih, bawang merah, asam jawa, cuka, dan tunggu sehingga semuanya mendidih dalam 2-3 minit.
- selepas itu masukkan bijan dan kacang tumbuk dan garam sehingga kuahnya sedikit pekat.

Cara menghidang

# masukkan semua bahan asas dan letakkan kuah colek untuk dimakan.





Masam, manis, pedas itulah kombinasi  colek yg menarik.



Selamat mencuba.
Redha Allah swt kita cha'ri.









No comments:

Post a Comment