Sunday, May 14, 2017

Pengat Sukun dengan Pulut

Teks:Nazronshahahmad

Salam dan sejahtera.

Lama tak masukkan entry.

Oklah puasa pun dah hampir tiba dan kali nie saja nak share resepi kampung yg mungkin sesetengah orang tak terfikir nak buat. Juadah nie pun memang baik kalau buat berbuka puasa.

Bahan-bahanya;

- Sebiji sukun yg sederhana masak ( dalam 500g berat) dibuang kulit dan dipotong sebesar 2 jari
- 1 liter santan
- 2/3 liter air
- sebiji gula melaka
- 3 sudu besar gula putih
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu teh garam

Untuk pulut - 300 gram pulut dikukus sehingga masak

Cara membuatnya:

1. Didihkan air bersama gula melaka, gula putih, pandan dan garam.
2. Kemudian masukkan sukun selama 3 - 4 minit dan disusuli dengan santan.
3. Kacau sehingga sebati dan kuah mendidih.
4. Hidangkan bersama pulut untuk kesedapan berganda.







Memang terangkat kalau buat berbuka puasa

Redha Allah swt kita cha'ri


No comments:

Post a Comment