Teks : Nazron Shah Ahmad
Salam dan Salam Sejahtera.
Punyalah lama duk mikir nak makan Laksa Sarawak, tapi terpaksa batalkan niat pasal isteri asyik duk mintak makanan nie lah, makanan tu lah. Tetapi akhirnya dengan berbekalkan sedikit niat akhirnya tercapai juga Budak Buas dapat makan Laksa Sarawak homemade sendiri. Oklah nak memudahkan cerita kali nie, Budak Buas nak bagi tahu cara nak masak Laksa Sarawak menggunakan cara yang paling mudah dan simple je. Tak payah pening-pening nak cari 20 rempah ratus nak buat pes laksa. (Insyaallah entry lain Budak Buas share 20 rempah ratus tu... :))
Nyaman sik.....
Bahan-bahannya.
bahan 1 : kuah.
- Paket 150 gram Pes Laksa Sarawak.
- 300 gram Santan
- 11/2 liter air rebusan udang dan ayam.
- 1 sudu teh serbuk kari
- Gula dan Garam secukupnya
bahan 2: asas / lauk.
- 2 gengam taugeh - dicelur sekejap
- 2 biji telur - digoreng dadar dan dihiris nipis-nipis
- 1 keping dada ayam direbus dan diracik halus.
- 250 gram udang saiz sederhana - dicelur seketika
- 1/2 bungkus beehoon di celur supaya lembut.
- sedikit daun pudina
- hirisan limau kasturi.
Cara membuatnya;
1. Masakkan pes laksa bersama rempah kari dengan 1/2 liter rebusan air selama 30 minit. Kemudian
tapiskan.
2. Kemudian campurkan tapisan air dengan santan dan biarkan mendidih seketika.
3. Selepas itu, tambahkan lebihan air rebusan dan biarkan mendidih seketika dan barulah dimasukkan
garam dan gula secukup rasa.
4. Untuk menghidang, sediakan semangkuk beehoon bersama bahan-bahan 2 dengan kuantiti yang berpadanan bersama-sama kuah untuk disediakan.
Selamat mencuba dan insyaallah menjadi.
Redha Allah swt kita chari.
No comments:
Post a Comment