Wednesday, January 1, 2014

Laksam Ore Kelate (masak kerana isteri ngidam nie)

Salam dan Salam Sejahtera....

      Untuk kali ini, nak share sikit bagaimana cara nak masak satu masakan yang dari tempat asal Budak Buas. Laksam yang mana kalau di sebut sudah tentu orang akan ingat hanya di Kelantan sahaja. Okay kebetulan isteri mengidam nak makan Laksam, jadi terpaksalah masak untuknya, itupun macam - macam pandai jelah...

Bahan A (Laksam)

1/2 kg tepung beras yang telah dikisar.
Anggaran 2 liter air masak (yang telah disejukkan semalaman)
2 sudu besar tepung ubi.

cara menyediakannya : 

Ketiga-tiga bahan ini di gaul sebati dan dikukus menggunakan acuan saiz tudung periuk. Pastikan minyak disapukan pada tudung periuk bagi memastiakan bancuhan tepung yang hendak dikukus tidak melekat.

Bahan B (Kuah Lemak)

1 kg santan
1 1/2 kg ikan kembung / sardin (direbus dan di buang tulangnya)
1 cawan kelapa goreng yang telah dikisar halus
200 gram bawang yang telah dikisar halus
2 sudu teh black paper
3 batang serai yang dititik
2 inci halia yang dititik
Gula dan garam secukup rasa.

cara menyediakannya :

Santan, ikan, bawang dikisar sehingga hancur/ halus.dan masukkan semua bahan tadi ke periuk dan kacau sehingga mendidih dengan api yang perlahan. Pastikan ianya sentiasa dikacau dari permulaan sehingga kuahnya sejuk supaya kuah tidak menjadi berketul-ketul.


Bahan C (ulam-ulaman)

Cili Merah, Daun Kesum, Timun, Bunga Kantan dan Kacang Panjang dihiris nipis-nipis.
Taugeh mentah.

# Kesemua ulam ini ditaburkan di atas Laksam untuk dimakan bersama kuahnya. Kalau nak kick lagi boleh tambah serunding bagi rasa tu pelbagai.

                                                     

                                                      Tadaaaaa dan inilah hasilnya.





Redha Allah swt kita chari.

Wasalam n sekian...........................










No comments:

Post a Comment