Teks: Nazron Shah Ahmad
Salam dan Salam Sejahtera.
Sekarang nie masih dalam modd raya 1446H, tapi saja je aku update nie, Kalau ikutkan nie aku buat masa di bulan puasa tempoh hari. Saja nak berkongsi dengan korang semua pasal Budak Buas tak tahu nak cerita apa, maklumlah kalau tengok rekod, tahun 2024 memang takda satu pun entry pasal Budak Buas sibuk dengan projek di pejabat. Tahun nie kurang lah sikit ada masa kita update, menu pun banyak lagi sebenarnya tapi tak sempat nak karang ayat je haaa.
Bahan-bahannya;
1/2 ekor ayam di potong sebesar 2 ini ja (kalau potong 20/2kor pun ok juga)
Tepung goreng Bestari (pakai yang ori)
1/2 blok butter
1/2 tin susu pekat
2 batang serai
halia 1 inci (potong jejari)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang holand (potong 4)
Minyak untuk mengoreng ayam
Garam dan Gula secukup rasa
Cara membuatnya;
1. Gaulkan ayam dengan tepung Bestari dan terus goreng dalam minyak panas sampai kekuning-kuningan.
2. Tumiskan halia, bawang putih dan bawang holand bersama buter dan selepas naik wangi masukkan serai.
3. Kemudian masukkan susu tin, gula dan garam dan bila mendidih dan pekat sahaja masukkan ayam bagi seminit sahaja dan terus angkat. Tujuannya nak bagi keranggupan ayam tu kekal. Selamat mencuba.
Bagi Budak Buas takda lauk lain pun takpa ayam tu dah cukup buat kenyang makan berbuka nie,
Sekian, terima kasih.
Redha Allah swt kita cha'ri
No comments:
Post a Comment