Teks : Nazron Shah Ahmad
Salam dan salam sejahtera.
Bukan apa makanan orang lama nie jangan dilupakan, kita yang semakin maju sekarang mana nak tahu makanan orang kampung dulu-dulu kala. Jadi kali ini, saja budak buas nak share satu lagi resepi orang pulau atau orang pantai yang mana makanan nie simple tetapi membangkitkan selera. Bajet pun murah tetapi kaya dengan gisi nutrisi yang tinggi katakan.
Bahan-bahannya:
1/2 kg ikan tamban ( saiz 2 jari dibuang kepala dan tulang tengah serta dipotong melintang halus-halus)
15-20 biji limau kasturi (ikut kesesuaian)
1 sudu besar gula
2 biji bawang holand (dimayang serong)
3 batang serai ( di mayang halus)
5 biji cili burung burung (dimayang halus)
1 biji tomato (dimayang - kalau suka)
2 inci halia muda (dimayang jejari halus)
Secubit garam
Cara membuatnya:
Gaul semua bahan tadi sekalikan dan selepas tu masukkan dalam peti sejuk dalam 1/2 jam sebelum makan. Ikan yang diperah limau akan masa dengan sendirinya apabila isi ikan sedikit keputihan. Selamat mencuba.
Biar takda rupa tapi sedap kena pula dengan ulaman dan sambal belacan memang on terus 2 pinggan nasi.
Redha Allah swt kita cha'ri......
No comments:
Post a Comment