Wednesday, October 21, 2015

Manicotti with Creamy Cheese and Bamboo Scallop


Teks : Nazron Shah Ahmad

Salam dan Salam Sejahtera.

Nama je canggih, tapi budak buas nak ajar cara masaknya simple je. Selalunya orang panggil sos cabonara tapi budak buas ada buat olahan sikit bagi mudah semua nak merasanya dan membuatnya.




Jangan tak buat pula, nie sesuai untuk semua peringkat umur.


Bahan-bahannya...

1 cawan manicotti ( direbus dengan 2 sudu minyak zaitun dan air)
5 batang asparagus (deepfry/ steam - berasingan)
10 batang Bamboo Scallop ( dibuang kulitnya)
2 Sudu Besar Cream Cheese
50ml cream / susu cair (itu kalau dah terdesak)
Sedikit Parmesan cheese (untuk topping)
Sedikit daun pasley (kering/segar)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya.

1. Panaskan kuali dan masukkan isi bamboo scallops seketika. 
2. Kemudian masukkan cream dan cream cheese serta perlahankan api sehingga semuanya mendidih.
3. Kemudian masukkan manicotti yang sudah siap direbus dan tambahkan garam secukupnya, serta 
    kacau seketika.
4. Hidangkan dalam pinggan serta letakkan asparagus, taburkan parutan keju dan daun pasley untuk 
    rasa yang lebih sedap.


Sekian, terima kasih n selamat mencuba,

Redha Allah swt kita cha'ri.






3 comments:

  1. Mari menjenguk diblog ini. Dah lama tak blog hop sebenarnya. En. Nazron pernah komn di blog saya....lama dah. Baru sekarang saya berkesempatan membuat lawatan balaske blog encik nazron...salam perkenalan....

    ReplyDelete
  2. Mari menjenguk diblog ini. Dah lama tak blog hop sebenarnya. En. Nazron pernah komn di blog saya....lama dah. Baru sekarang saya berkesempatan membuat lawatan balaske blog encik nazron...salam perkenalan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dan terima kasih. saya pun lama dah tak buka blog nie. asyik bzzzz je.

      Delete