Friday, November 7, 2014

Siput Sedut Masak Lemak dengan Keladi

Teks : Nazron Shah Ahmad


Salam dan salam sejahtera.....

Pagi minggu lepas, kebetulan kami memang takda kerja yang hendak dilakukan, makan pusing-pusing keliling Kuching dan akhirnya terjumpa siput sedut yang sememangnya kesukaan isteri Budak Buas. Apa lagi beli je dan terus bawa pulang untuk dijadikan hidangan makan tengahari. Oklah cara memasaknya.....


Sodap.............


Bahan-bahannya;

1/2 kg siput sedut yang dipotong hujungnya.
1/2 kg santan kelapa
1 pokok keladi ( dipotong dan direbus terlebih dahulu supaya empuk)
5 helai daun kaduk ditumbuk lumat
10 ulas bawang merah di kisar halus
5 ulas bawang putih dikisar halus
1 susu besar cili giling
1 sudu besar serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa.

Cara membuatnya;

1. Panaskan santan dengan 2 cawan air.
2. Kemudian masukkan daun kaduk, bawang merah, bawang putih, serbuk kunyit dan cili giling         
    sehingga mendidih.
3. Selepas itu masukkan siput sedut dan keladi sehingga semua ramuan sebati dan mendidih. 
4. Akhirnya masukkan garam dan gula secukup rasa dan sedia untuk dihidangkan.


Sekian, terima kasih.

Redha Allah swt kita cha'ri 



No comments:

Post a Comment