Sunday, October 12, 2014

Aglio Olio Fettucini with Pumpkim and Slice of Cheddar

Teks : Nazron Shah Ahmad

Memang sedap tapi keras sedikit lah Fettucininya Kanda. Alahai timing merebusnya tak kena kot, kata saya semasa memakan hidangan malam kami ini. Oklah sepatutnya bila merebus dry Fettucini perlu diletakkan sesudu dua minyak zaiton dan masak lebih kurang 8 - 13 minit bila air dan betul-betul mendidih. Itu teknik yang saya sediri kadang-kadang lupa. Kita tinggal tentang tips itu, mari lihat olahannya.






Bahan-bahannya;

- 150 gram fettucini kering ( dimasak.terlebih dahulu ).
- 100 gram labu kuning
- 100 gram isi ayam dipotong
- Hirisan keju cheddar secukupnya
- 3 sudu besar minyak zaitun
- 6 ulas bawang putih (dicincang halus)
- sedikit dry parsley leaf
- garam secukupnya.



Cara membuatnya;

1. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang putih dan hirisan ayam serta labu.
2. Selepas itu terus masukkan fettucini, dry parsley leaf dan perasakan dengan garam secukupnya.
3. Gaul sehingga sebati dalam 3 - 5 minit dan hidangkan bersama hirisan keju cheddar diatasnya.


Sekian, terima kasih.
Redha Allah swt kita chari.

No comments:

Post a Comment